Zoner - vad är det?

När man tränar hästar inom NH (natural horsemanship) pratar man ofta om hästens zoner. Man kan säga att zonerna på hästen är en uppdelning på vart man befinner sig på/runt hästens kropp. Såklart har de olika zonerna olika "funktioner"/känslighet - men så djupt insatt är inte jag - utan jag använder de när jag tänker på vart jag befinner mig. 

Bilden är lånad HÄR ifrån.
Man delar upp hästen i 5 zoner. - Zon #1 kan man säga är framför hästen. - Zon #2 är hästens hals bak mot manken. - Zon #3 är från manken bak till länden ungefär. - Zon #4 är från länden till svansroten. - Zon #5 är bakom hästen. 

Hur kan man då använda sig av dessa zooner i arbetet med hästen?
En bra tillits och första övning är att kunna beröra hästen i alla zooer över hela kroppen. På så sätt märker du om det är något ställe hästen inte gillar att bli berörd på. När du och din häst byggt upp bra tillit så kommer din häst tillåta dig att röra den över allt - så är det något ställe den inte gillar att bli berörd på så är det bara att träna. Det som är viktigt med den här övningen är att om hästen visar något tecken på att den inte vill bli berörd - t.ex. genom att flytta sig bort, slå med ett ben, lägga öronen bakåt, hugga lite - så är det viktigt att man backar bort (ge hästen lite utrymme) och börjar om. Ett exempel är att man börjar att stryka hästen över zon 1 och jobbar sig sedan bakåt mot zon 4, men där reagerar hästen genom att flytta sig undan. Då ska man börja om från zon ett och göra om hela proceduren. Tänk även på att berömma hästen och när du klarat övningen med din hand kan göra det svårare genom att t.ex. ta ett spö och stryka med eller kanske en höpåse? Använd din fantasi!

En annan övning att träna på är att kunna leda hästen från alla zoner. Ha ett långt grimskaft och jobba dig succesivt bakåt, försök behålla tempo och träna på att stanna och backa samtidigt som du är kvar i samma zon. Glöm inte att berömma! En del hästar kan även bli lite osäkra med den här övningen - de är vana med att bli ledna på ett sätt och när något ändras kan de känns konstigt, men tar man det lugnt och visar vad det är man vill brukar det gå efter några försök - övning ger färdighet!


KOMMENTARER

KOMMENTERA HÄR

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0