Birthday!


Fake onepiece, "pippi tröja", fjärrutlösare till kameran, ögonbrynspenna, parfym, trosor, headset, pengar, halsband i äkta silver - de presenter jag fått idag (+ i söndags när vi hade "kalas") :D Så himla nöjd!! Inga hästrelaterade saker, men fick ju pengar så de får bli häst saker av de hihi ;) 



28 Februari 1997 - 15 år sedan!



Veckans schema - v. 9


MÅNDAG
Bellman:
Kort & lugn promenad

TISDAG
Bellman:
Vila
Jag fyller 15 år!

ONSDAG
Belllman:
Följa med i hand / trickträning
Loke: Uteritt / dressyr

TORSDAG
Bellman:
Vila

FREDAG
Bellman:
Promenad

LÖRDAG
Bellman: Ridning / markarbete
Loke: Uteritt / dressyr

SÖNDAG
Bellman:
Ridning / markarbete


Some plans!

Längtar som tusan och tror det kommer bli två superroliga veckor! :D Någon som kan gissa vad det handlar om? 

Ledtråd ...
"Målsättning har varit att sammanföra kunskap om både avel och ridsport under ett och samma tak. Resultatet är att vi idag kan erbjuda försäljning av kvalitetshästar samtidigt som vi utbildar häst och ryttare på alla nivåer."



I want it



Can't help it - I Love U ♥





Sometimes it's harder to say "Good bye" then "I forgive you"



Rundtur i stallet!

AHHAAH ja här kommer en liten slarvig rundtur i stallet som ja gjorde lite fort förrut xD skämmer ut mig lite nu me iaf xD 
hahaha fasen vad ja flåsar xD





Jo såhär är det ...

Imorgon åker jag, Camilla & hästarna till Amanda Larsson! :D Vi sover över där till söndag och ska ha himla kul! :D Vi ska hoppa, rida på långritt och jag kan förhoppningsvis hinna träna Bellman lite också ;) Jag kommer förmodligen rida Candy en del, var henne jag red i somras när vi var där en hel vecka! :D Så, updateringen kommer förmodligen ligga rätt lågt - men jag har förberett en del tidsinställda! Men ni kommer ju få en rejäl update när vi kommer hem! ;) 


Jag & Candy i somras.





My beutiful <3

Åh Bellman var väldans duktig idag! :D Hade ju tänkt låta han springa av sig ordentligt i lilla hagen. Men den planen sprack ju när han vägrade lämna min sida och följde mig som en hund. Så det fick bli lite sån träning. Sprang runt lite i hagen och han följde mig vart som. Han kom även till mig när jag begärde något av honom som han brukar bli rätt blockad i och då gå iväg - men istället kom han till mig. Så duktig! :') Vi började även nosa lite smått på löslongering och det gick faktiskt oväntat bra och jag fick honom att gå några varv runt mig - helt utan lina! Så stolt! :D 

Nu ska jag gå och packa lite ... skriver mer om vad som är på G snart ;)


Feedback

Jag känner mig på topp med bloggandet, och det visar sig även i kommentarerna - vilket är sjukt kul! :D Men som alla bloggare så vill man ju förbättra sig, så min fråga är om ni kunde ägna någon minut åt att svara på dessa frågor - det vore till stor hjälp!



Puss och tack för alla kommentarer! <3



Vatten sloken & den viftande flodhästen!

Film från början av ridturen igår då vi gick ner med hästarna i en jättestor vattenpöl. Bellman som annars vägrat gå ner i små vattenpölar kastade sig i denna - kan säga att både jag och syrran blev rätt chockade haha ;) 





Dagens schema!



Vårkänslor!


Dagens outfit + min svara väst. Underbart att bara kunna ha tunna vantar, vårskorna och inget ländtäcke! :D

Tror båda hästarna hade rejält med vårkänslor idag för båda var väldigt pigga och bralliga. I början av min och syrrans tur gick det ändå bra trots att de var pigga och vi njöt av det fina vädret och mjuka grusvägar (!!!). Sen skulle Kajsa testa att galoppera en bit med Bellman (vilket har varit svårt förut då han har behövt lite mer drivhjälp en vad små tjejerna kunnat erbjuda, men idag var han ju pigg så) och själva galoppen gick bra. Verkligen jättebra - gav Kajsa en del instruktioner innan och hon gjorde precis som jag sa och då fick de jättefin galopp. Men det var när hon saktade av som Bellman insåg vad kul det var att galoppera och la av några brallningar så att Kajsa flög i backen som turen vart förstörd. Bellman menade verkligen inget illa utan var bara pigg och blev väldigt glad över att få springa. Det gick som tur var bra med Kajsa, hon vart mest rädd. 

I vilket fall så bestämde jag mig för att rida Bellman lite då. Just eftersom han var så skjutsingens pigg och behövde springa lite. Han är ju ändå rätt hög - 116 cm (b-ponny) desutom ganska kraftig så han har inga problem att bära mig som har balans. Så jag tog en sväng fram och tillbaka på grusvägen och lät han springa på lite. Red lite "unghäst ridning" med breda händer och mycket skänkel samtidigt som jag visade väldigt tydligt vad som var rätt och vad som var fel. Han tog bettet en gång och brallade iväg lite - men då satt jag bara lugnt kvar och tog tag lite i honom så han förstod att han var tvungen att lyssna även fast han var pigg. Sen lyssnade han jättebra och fick massa beröm. 

Mamma kom upp med bilen till oss och hjälpte till, Kajsa ville egentligen inte rida mer men vi fick upp henne och mamma ledde runt henne lite medans jag red Loke lite fram och tillbaka på vägen. Kan säga att han också var en historia i sig. Mer uppe i luften än på marken. Höll på att flyga av jag med när han gjorde en hel omvändning för att sedan stegra och efter det lägga av en bock i följd med att han stack iväg i galopp. Men jag satt kvar - lite stolt faktiskt haha. Men ja, trots lite bockar och annat så gick det väl helt okej och Loke verkade nöjd över att få springa lite, frustade massa när vi red hem ;) 



Imorgon ska jag nog låta Bellman springa lite i hagen så han blir av med energi. Tror det kan behövas ;) 


Sunny day!

Riktigt soligt och fint idag så kameran får följa med till stallet! :D Är det något speciellt ni vill se bilder på? Något på stallet? Hästarna? Kan även fixa film om det är något speciellt ni vill se på film? Kom med förslag så ska jag se vad jag kan ordna ;) Tänkte i vilket fall ta lite porträtt bilder på Bellman! :)




Modig tjej!

Nu har min kompis Lili precis åkt hem. Vi har spenderat några timmar i stallet och lite hemma hos mig med. Jag red Loke en stund på gärdet och sen fick Lili rida några varv på gårdplan på Bellman och sen tog vi även en kort körtur med han efter det. 

Loke var sjukt pigg! Gick typ inte att jobba honom alls i skritten & traven, han bara hängde sig och ångade på och jag som inte är så stark orkar inte riktigt hålla honom i ett bra läge - utan det blir liksom att jag antingen tar för mycket i honom eller för lite. Måste nog jobba upp armmusklerna lite mer så jag orkar jobba honom när han är såhär pigg ;)  Sen galopperade jag lite med och det gick mycket bättre! Då lyssnade han lite mer och hade en stadig form utan att springa iväg. Jag drog på lite några gånger så han fick springa av sig lite energi, vilket verkade uppskattas av herrn!

Med Bellman gick allt bra också. Lili har ju aldrig ridit förut så jag hade henne i lina så fick hon rida runt lite i skritt. Han skötte sig bra :) Sen tog vi in honom och av med sadel och på med sele och vagn. Så körde vi ca. 10 minuter i skogen med - vilket Bellman tyckte var väldigt roligt! Så han var jätteduktig idag! :) 



Loke idag!


Lili & Bellman! :D



Still a wantie!


Bloggade om det här schabraket för länge sedan. Kan säga att jag gillar det lika mycket fortfarande! Gaash, så snyggt det är ... nästan så att jag funderar på att köpa detta innan jag köper mitt schockemöhle bara för att jag velat ha det så länge (a'

Finns att köpa HÄR!

 


Surprise!



Som överraskning när mamma och pappa kom hem bakade jag och mina små syrror en choklad tårta :D Jag fick improvisera ihop lite ingridienser som vi inte hade hemma, men det vart faktiskt riktigt god ändå! 



Paris!

Idag har jag städat, bakat och myst hemma. Sen kom mamma och pappa hem och vi fikade, kollade på bilder och så fick vi lite presenter från Paris! :D Sen åkte jag, syrran och pappa och köpte baguetter på världens godaste baguette café - himla gott! Och sen drog jag och mamma en sväng på stickcafé och sen till stallet för att fixa allt och ta in hästarna :) 


Det här fick jag - Eiffeltorn klubba, eiffeltorn nyckelring, klocka med eiffeltornet i, linne med paris på, tjocktröja en väska :)

Imorgon kommer en kompis till mig på morgonen, så ska vi pyssla i stallet med hästarna och rida lite :D Tar med mig kameran så lär bli några bilder!




What do you think?



Att göra idag ...



Glöm inte bort :D

Glöm inte bort att ställa mer frågor i frågestunden, kan hända att det blir svar i videoformat xD



Make the last move now.

Hemma från bowling och stall nu. Bellman fick vila, var så taskigt väder plus att det började bli mörkt så jag orkade helt enkelt inte - får åka dit imorgon istället och motionera honom ;) 

Nu tänkte jag sätta mig och börja på svara på frågorna ni ställt i frågestunden. Har ni några mer att ställa; så gör det nu genom att klicka HÄR

Kram på er!


Veckans schema - v. 8


MÅNDAG
Bellman:
Markarbete

TISDAG
Bellman:
Vila

ONSDAG
Belllman:
Ridning
Loke: Dressyr / uteritt

TORSDAG
Bellman:
Markarbete / vila

FREDAG
Bellman:
Promenad

LÖRDAG
Bellman: Följa med i hand
Loke: Uteritt

SÖNDAG
Bellman:
Markarbete


Bowling time

Idag blir det först lite Bowling, sen hem till faster och äta. Ska bli mysigt! :) Blir att åka till stallet efter allt det, får se hur vädret är om det kanske blir lite jobb från marken med Bellis. Vi får se :) 



Hörs senare!


Heja bloggen!


Har gjort över 30 inlägg som kommer dyka upp här (alla syns inte på bilden om någon skulle få för sig att kontrollräkna haha). Är ni redo? :D



Red lips.







Syrran tog några bilder på mig när jag fotat henne klart, så här fick ni en lite ego-boost ;) haha.



Syrran har skaffat blogg!


Klicka på bilden för att komma till min lilla syrras blogg :D Tycker gott ni kan ta er en titt och kommentera lite, då blir hon glad ;)


Hatar det här vädret!

Var i stallet imorse och tog ut hästarna och då passade jag på att fixa allting redan då. Hade tänkt att jag skulle åka lite pulka bakom Bellman igen - men nej, vädret kom och förstörde allt. Gick inte änns att gå ute, för all snö hade smält och sen hade det fryst på och blivit is. Så det fick bli lite trickträning inne i stallet, tränade mest på puss - han har lite svårt för det, men idag förstod han riktigt bra på slutet! :D Resten av dan har jag bara legat i sängen och slappat, gjort massa inlägg till bloggen och mer ska det bli. Men just nu funderar jag faktiskt på att gå upp och fota lite. Det är ju alltid kul när man inte har något att göra ;) 

Vi hörs, puss! 


Froozen!

Eelllo sitter just nu hemma i det "tomma" huset och kollar på tv ;) ska sen ikväll till stallet för att ta in hästarna som vanligt!!

Idag har jag tagit en lugn morgon sen åkte jag och Göran till karlslund och kollade lite på tävlingarna ^^

Trött och fryser som en tok och skulle verkligen behöva packa och sånt i mitt rum men har ingen ork elr lust. XD vilket som antagligen kommer straffa sig snart haha xD / romance and bromance


Creed to ...

Som tagit alla bilder på mig och hästarna :D
TACK



Bilderna är fotade med ... Canon EOS 60D
Redigerade och efterbehandlade av ... mig, Emma Persson.



Crazy horses!

Hästarna var total vilda idag! Jag skrattade så sjukt mycket, för vad ska man göra när de har så mycket energi och är så knäppa att de inte vet vad de ska ta sig till? xD

Jag red Loke lite i sommarhagen med
Bellman som handhäst, med Loke tränade
jag mycket övergångar - halter och att han
skulle vara uppmärksam på både förhållningar
och ökningar. Han lyssnade superbra, men
jag märkte ju såklart att han var pigg.
Bellman hade jag fast i sadelhornet (red
med westernsadeln som vanligt när jag har
han med mig) och den här gången så höll jag
inte i repet något utan han fick
ta konsekvenserna och lära sig. Förut
brukade jag hålla i han med en hand
och korrigera så han inte sprang före eller
så, men idag när jag red lite mer "dressyr" så
lät jag honom gå - och sprang han då före
fick han ta konsekvenserna när jag styrde undan, och stannade han fick han ta konsekvenserna
av det. Ibörjan fick han lite ryck för att
hänga med, men efter ett tag så förstod han
och då vart han mer uppmärksam
och jätteduktig.

Sen drog jag igång Loke i lite högre tempo och
då jäklar fick Bellman fart. Galopperade,
bockade och sparkade hej vilt och tyckte det var superkul! Så vi tog några korta sträckor där han fick busa av sig lite och sen släppte jag honom i hagen för att Loke skulle kunna fokusera på bara mig och jag på bara honom. När jag ridit bort en bit så fick Bellman totaldamp igen, kutade i fullfart och bockade och sparkade och hoppade och jag vet inte vad - luftkonster höll han på med iallafall ;) 

Men iaf, sen jobbade jag lite med bara Loke. Temoväxlingar, halter och så - samma som förut. Han lyssnade som sagt skit bra, men sen tog jag en lite galopp och lät honom gå på lite - då flög han iväg och bockade och jag tror till och med han kickade lite av glädje, glad häst eller vad? haha, men kul var det :D

Annars skötte de sig superbra, Bellman var ju lite rolig och rullade sig när jag tränade halter när jag hade han i hand - travade lite och gjorde halt, så kollade jag ner och då låg han och rullade sig? xD Knäppa ponnyn!


Film från gårdagens promenad




LSB ♥






Snöskog ♥








Heeeeelloooooooooo i blåbärsskogen!

Sitter i köket just för tillfället och lyssnar på Moa lignell <3 och ska nog snart gå och plocka lite i mitt rum, måste till stallet sen med och mocka och fixa inför kvällen så allt är klart så det bara är att slänga in dom då ^^

sen ska jag hem till Ida för vi ska ha en liten filmkväll, blir nog att titta på Baksmällan, som är hysteriskt rolig xD och i morgon hade jag tänkt ta mig upp till Karlslund och kolla på hezttävlingar och hjälpa Amanda lite :D men har ingen aning om vilken tid det börjar haha xD ser ni en helt förvirrad människa där så är det nog ja så då är det bara att säga hej elr vad tusan ni känner för hahah!!

så då vet ni lite vad ja har för mig! hoppas ni har det bäst, // Romance and Bromance




Frukost smoothie!



I like to spell it L O V E ♥






En sista rush nu då!

Come on guys, några mer frågor kan vi väll ställa HÄR ? ;D Minst 5 frågor till och jag svara i en videoblogg!



Tolkar!


Haha, ja ni hör ju hur mycket jag berömmer ;D


Today, we tried something new

Har vart hemma från skolan idag, då jag har åkt på en förkylning. Men jag tog mig bort till stallet på förmiddagen och tänkte bara fixa där, men det slutade med att jag motionerade hästarna lite också. Vilket jag såhär i efterhand ångrar lite då jag inte direkt mådde bättre av det hehe xD Men det hade ju kommit en hel del snö så jag kunde inte låta bli!

Men iaf, idag provade jag någonting nytt med Bellman - nämligen att tolka! :D Fäste en pulka i selet (med hjälp av lite balsnören, longerlina och en "pinne"). Tog lite tid att få allt på plats, men det vart helt okej när det vart klart - så nästa gång vet jag hur jag ska sätta fast allt ordentligt. Fick ta Lokes tömkörningstömmar desutom, för att de skulle räcka bak till pulkan haha.

Sen gick jag ut i hagen med honom och började med att bara tömköra honom när pulkan var där bak för att han skulle vänja sig. Det var lite läskigt i början, men sen gick det jättebra! När jag kört runt några varv testade jag att sätta mig i pulkan, då vart han lite osäker när jag inte var bredvid honom och "stöttade" så då snurrade han runt en gång för att se vart jag var. Så då fick jag försiktigt få runt honom så han inte fastnade i linorna. Men sen gick det jättebra och jag åkte runt efter honom några varv. 

Eftersom han tog det så himmla bra tänkte jag att jag kunde tolka en bit in i skogen på en skogsväg så vi kunde trava lite. Så jag tog mig upp dit och tog plats i pulkan. Kan säga att Bellman verkade tycka det var skitkul, han taktade när jag gjorde halt och ville verkligen inte stå still när jag skulle sätta mig i pulkan. 

Han var så himmla duktig, berömde väldigt mycket och han verkade helt klart nöjd med sig själv när vi kom tillbaka :) Jag filmade även en liten stund så ni får en film i ett annat inlägg.




Sen tog jag in Loke och gjorde iordning honom lite snabbt och tog en kort tur. Blev lite galopp vilket både han och jag njöt av, så roligt att galoppera i snön! :D Och äntligen går det att galoppera ordentligt ute!



Nu ska jag fixa iordning filmen åt er :)


Youre like a beutiful sunrise






2012!





Glöm inte bort :D

Glöm inte bort att ställa mer frågor i frågestunden, kan hända att det blir svar i videoformat xD



Facebook update right now!



Vad har ni haft för er idag? :D 


Like watching the night sky








Describes pretty good.



Dag 1: Självporträtt
Dag 2: Favoritpryl
Dag 3: En familjemedlem

Dag 4: Min hobby
Dag 5: En gammal bild
Dag 6: Tema ”grön”
Dag 7: En bild som jag aldrig lagt upp
Dag 8: En favoritbild
Dag 9: Dagens
Dag 10: Detta gör mig glad
Dag 11: Tokigt
Dag 12: Min vardag

Dag 13: Tema ”ljus”
Dag 14: En vinterbild
Dag 15: Kärlek Dag
Dag 16: Självporträtt i svartvitt
Dag 17: Ett ögonblick
Dag 18: Känslor
Dag 19: Här bor jag
Dag 20: Tema ”olika”
Dag 21: När jag var liten
Dag 22: Mitt beroende
Dag 23: En sommarbild
Dag 24: Detta gör mig glad
Dag 25: I all hast
Dag 26: Detta skrattar jag alltid åt
Dag 27: Tema ”två”
Dag 28: Väder
Dag 29: Nyaste bilden på mig själv
Dag 30: Valfri bild



Are u ready? :D



Hoppas ni är redo för bildbomb nu, varje dag till och med söndag kommer du upp nya bilder! :D 


Just a kiss

Gick helt okej med Bellis idag :) Körde lite longering idag i hagen, han var pigg och glad men lyssnade ändå rätt bra. Går bara bättre och bättre att få honom att förstå vad jag menar, vilket är kul! :D

Nu ska jag sätta ihop inlägg med alla bilder från igår, är så många bilder som de kommer dyka upp i lite olika inlägg under veckan!



Otroligt smart xD

Heeeeeellloooo ja har vart riktigt smart nu känner jag, lyckades ladda ner blogg.se appen till min iPhone så nu kan jag uppdatera er även när jag inte är hemma och det är bra för annars brukar jag glömma bort vad ja ska skriva xD och då skriver ja inget alls haha


Idag har iaf hovis vart ute till våra heztar, tog loke först och det gick som vanligt bra ^^ han hade dock damp när bellman skulle skos så då fick han gå ut i hagen och vart väldigt missnöjd med det haha man kan ju fundera om även hästar kan lida av adhd isåfall har loke det xD

Ja nu sitter ja hemma hos syrran, har vart barnvakt en liten stund, ska snart åka till stallet för att ta in hästarna!

Såå vi hörs bye bye :)


Veckans schema - v. 7


MÅNDAG
Bellman:
Markarbete - Hovslagaren kommer!

TISDAG
Bellman:
Vila

ONSDAG
Belllman:
Följa med i hand.
Loke: Uteritt.

TORSDAG
Bellman:
Vila

FREDAG
Bellman:
Promenad

LÖRDAG
Bellman: Markarbete
Loke: Dressyr

SÖNDAG
Bellman:
Markarbete


Vill ni se mer? ;)


Idag har som sagt Märtha varit här och vi har haft en rejäl photoshot! Strålande sol och klarblå himmel gav grymma bilder. Märtha har lagt över alla bilderna i ett USB som jag ska få imorgon i skolan, är ni sugna på att se mer då? ;D 



U & Me.

Det gick ändå rätt bra när jag red Loke förut! :) Han var pigg, men inte övertänd så att säga. Lite okoncentrerad och lite knäppryck här och var, men helt okej ändå. Jag red mest runt så han fick springa av sig ;) Fick även med mig Camilla ut och fota, så här kommer några bilder! 






Sen åkte jag och Camilla till Karslund och kollade på hoppningen där. Mysigt och roligt! :) Imorgon blir det fotografering med Märtha! :D Kommer bli grymma bilder, så förbered er på bildbomb imorgon!! 



Bing bong

Nu ska jag klä på mig och cykla till stallet, rida Loke i sommarhagen - han lär vara överpigg! så får hoppas att jag överlever xD Får se om jag hinner göra något med Bellman, för sen ska jag och Camilla åka till Karslund och kolla på hopptävlingarna! :D 

Så nu vet ni vad som händer idag, vi hörs kanske senare! :) 





Let's go for a walk

Idag gick jag och Bellman på en promenad när jag kom till stallet efter skolan. Han var pigg och glad och det var väldigt mysigt! Finns inget bättre ställe att rensa tankarna på än i skogen med en häst <3 Var underbart att springa  en bit mitt i skogen med lite snö och han bara följer en som en hund och tycker det är hur kul som helst :') 




Nu ska jag ta och sova. Imorgon ska jag rida Loke, vet inte om någon av syrrorna skulle med - men det blir iaf en tur i skogen tror jag :) 



I was born to ride


Lätt att jag vill ha en sån här tröja! :D Grym ju, egen designad av mig höhö ^^



Love u ♥



Dag 1: Självporträtt
Dag 2: Favoritpryl
Dag 3: En familjemedlem

Dag 4: Min hobby
Dag 5: En gammal bild
Dag 6: Tema ”grön”
Dag 7: En bild som jag aldrig lagt upp
Dag 8: En favoritbild

Dag 9: Dagens
Dag 10: Detta gör mig glad
Dag 11: Tokigt
Dag 12: Min vardag
Dag 13: Tema ”ljus”
Dag 14: En vinterbild
Dag 15: Kärlek Dag
Dag 16: Självporträtt i svartvitt
Dag 17: Ett ögonblick
Dag 18: Känslor
Dag 19: Här bor jag
Dag 20: Tema ”olika”
Dag 21: När jag var liten
Dag 22: Mitt beroende
Dag 23: En sommarbild
Dag 24: Detta gör mig glad
Dag 25: I all hast
Dag 26: Detta skrattar jag alltid åt
Dag 27: Tema ”två”
Dag 28: Väder
Dag 29: Nyaste bilden på mig själv
Dag 30: Valfri bild


Glöm inte bort!

Frågestunden som ni hittar HÄR!



I wont forget you ♥

Hej Allihop :)
Sitter just nu och tittar på när mina kära klasskompisar har idrott, själv har jag jätteont i halsen så jag fick skippa det idag ... Känns riktigt bra att vi ska ha en muntlig redovisning sen och jag kan knappt prata ^^

I tisdags fick Bellman vila. Igår hade jag tänkt tömköra Loke, men det slutade med att jag fick rida då han var galet pigg och jag kan ju få ihop honom bättre från ryggen och han lyssnar bättre där. Men han var rätt galen när jag red också, stegrade när han inte fick som han ville samt bockade när jag drev på xD Men när han väl skärpte till sig var han fin :) Sen tog jag in Bellman och borstade av honom lite och sen kom mamma. Så då tränade jag lite på tricken medans mamma mockafe (tack mammsi ♥). När allt var klart i stallet åkte vi hem och jag slappade resten av kvällen.



Idag får Bellman vila igen. Jag åker hem direkt efter skolan och sätter mig och pluggar till proven vi har nästa vecka. Sen ska jag till KomTek och när jag kommer där ifrån så åker vi till stallet och fixar allt i stallet och tar in hästarna ;)
Vi hörs så länge! 


Bett i alla dessa former


En disskusion som ständigt cirkulerar i hästvärlden är frågan om Bett. Vad är rätt? Vad är fel? Hur? Varför? När? 
Den frågan jag ställer som motsvar till detta är - Vem bestämmer det? 

Överallt kommer dessa punkter upp - i kommentarer på bloggar, inlägg, facebook, tävlingar, träningar osv. osv. ... Många som tycker si och så och att de är de som har rätt. 

De två punkterna som jag tycker är viktigast när man väljer bett är ..
1. Känslan - När man rider på ett nytt bett, eller ja - på vilket bett som helst så är det viktigaste att känna efter hur det känns. Känns hästen orolig eller stadig i munnen? Tuggar den på bettet eller är den stum? Är den stark eller krullar den ihop sig? Är den lättare att lossa eller stretar den imot? Det är många faktorer som ska spela in för att man ska hittar bettet som ger den här "Aha-upplevelsen"!

2. Vad man vill ha för verkan - Alla bett har olika funktioner. Olika för och nackdelar. Så när du ska prova ett nytt bett - fundera på vad det är du är ute efter. Behöver du ett skarpare eller mildare? Ett rakt? Delat? Hävstång? Bettlöst? Det är alltid svårt att veta vad man behöver, men fundera på vad problemet är så kan du kanske utesluta en hel del ;) 

Sen finns det ju även andra punkter att kolla upp. Hur bettet inverkar på hästen - alltså inte bara i "styrka" osv. Utan kroppsligt. Även hur hästens mun ser ut och vad vetrinären rekomenderar.
Något som jag även tycker är bra är variation. Att man inte bara sitter och rider på samma bett dag ut och dag in. Utan att man kanske försöker hitta lite olika bett som hästen funkar på att variera med. Något lite mildare, något lite skarpare och kanske något bettlöst. 

Sen finns det ju folk överallt som är riktiga "jag vet bäst människor" . Som har väldigt starka åsikter om vad som är rätt och vad som är fel och vad man borde ha för bett på sin häst. De tror sig veta när man betslat upp för mycket och när man använder saker fel. Men min fråga blir då, vet du som sitter och skriver / säger det här om hur MIN häst funkar? Har du ridit den? Provat olika bett på den? Först när du gjort det på MIN häst - då är du välkommen  att komma med åsikter. 

Jag tycker att det här med bestling är var och ens ensak. Så länge det inte skadar hästen. Jag ser hellre att man kanske betslar upp de dagarna hästarna är på riktigt piggt humör istället för att sitta och behöva slita med ett tränsbett för att komma ur en farlig situation. Såklart finns det en hel del bett som jag skulle undvika att stoppa i min hästs mun så långt det går - men jag dömer ingen som rider med det om jag själv inte vet hur hästen är. Dock kan jag tycka att man ser alldeles för många "ponnyungar" som rider runt på skarpa bett på halvtgalna ponnys - där anser jag att det handlar om mer träning innan man kommer ut på hoppbanan! Dressyr så man får koll och kontroll på hästen.

Så, när du ska prova ett nytt bett. Ta hjälp av flera kunniga personer (en persons åsikt blir lätt lite enformig, fråga olika tränare och vänner som sett dig och din häst), leta fakta t.ex. på internet och gå efter din och hästens känsla så kommer du hitta rätt tillslut! :) 


The Hardest Thing

Ja, Loke har dragit av sig en baksko så han kommer vila tills jag får ut hovis, måste verkligen rycka upp mig och rida honom, men det är sååååå tråkigt att rida ut själv och därför orkar jag inte lägga energi på det elr att vara i stallet överhuvudtaget :( 

Nu sitter jag framför tvn och kollar på Sofias änglar, och fy vad hemskt detta avsnitt är, tänk att få planera sin egen begravnig...... neee fyyy!!!!

I morgon ska jag åka till karlskoga, så det blir en väldigt tidig morgon i morgon då jag ska vara i karlskoga strax innan kl 9!

Annars har det inte hänt nåt här, utan det rullar på som vanligt!!

GLÖM INTE BORT FRÅGESTUNDEN :P

KRAAAAAAMMM


Bild från i somras för att liva upp inlägget xD


You the one that I think about always

Bellman var så duktig idag! :D Tömkörde lite i skogshagen och på gräsplätten i hagen. Började med att ta ett varv i hagen, gå lite kuperade vägar för att han skulle lita på mig och lyssna. I början var han lite motvillig, men efter ett litet tag så gick det jättebra och han tuffade på med öronen framåt och lyssnade på allt jag sa åt honom att göra.

Sen så gick vi bort till gräsplätten och där jobbade jag honom lite först i skritt och sen lite i trav. Han var ruskigt fin! Han började arbeta med ryggen och sänkte nacken och kom in mer med bakbenen - fick ett mycket mer vilande steg. Kan säga att jag vart rätt förvånad ;) Han har varit väldigt hetsig när jag stått på marken och tömkört, inte riktigt vetat vad jag velat att han ska göra och varit lite över allt och ingenstans. Men jag tror attt eftersom jag började tömköra ute i hagen där jag visade honom klart och tydligt hur han skulle göra så fick han mer självförtroende och litade på att jag skulle berätta för honom vad som gällde. Vilket gjorde att han jobbade på så bra när jag bad honom gå ute på volt! Så duktig ponny jag har! Vart riktigt stolt över honom! :') 

Jag hade även en liten sak i baktanken när jag börjde passet och det var att jag skulle vara väldigt överdrivet positiv, men ändå bestämd på vad jag ville. Var tvungen att prova lite nytt, så idag berömde jag med rösten minsta lilla han gjorde rätt (typ bara att gå framåt fick han beröm för haha) och sen när han gjorde något riktigt bra så fick han komma in till mig och bli klappad som beröm. Och det verkade ju som det funkade, så jag tror jag hittat vart en del av problemen vi haft ligger. Han har helt enkelt lite dåligt självförtroende! :)
Att jag skulle vara bestämd är också en sak som hjälper om de har dåligt självförtroende, de behöver en positiv men bestämd hand som visar exakt vart och hur man ska ta sig till t.ex. en punkt. 

Så jag har nu bestämt mig för att han får vila från körningen ett tag. Dels för att det är hårt och halt - men också för att vi ska bygga upp hans förtroende och vårat förtroende tillsamans mer. Det blir tömkörning och jobb från marken samt promender. Plus lite trickträning såklart ;) 

Ännu en bild jag tog imorse i soluppgången ;) 



Veckans schema - v. 6


MÅNDAG
Bellman: Markarbete

TISDAG
Bellman: Vila

ONSDAG
Loke: Uteritt
Bellman: Följa med i hand / markarbete

TORSDAG
Bellman: Vila / promenad
KomTek börjar, typ en hantverks / foto / pyssel / allt möjligt gojs grej som jag ska gå på - ska bli grymt skojjigt!

FREDAG
Bellman: Vila

LÖRDAG
Bellman: Ridning
Loke: Uteritt / dressyr

SÖNDAG
Bellman: Promenad




Beutiful morning ♥



Tog den här bilden  på väg till bussen, ganska fint va? ;)

I do the same mohahahah


Tänkte att jag kör samma som Emma haha så kan ni fråga båda om det är nåt ni vill veta ^^ hihihihiihhi så jag snor även frågestundsloggan hihi så busig ja är xD




Blinkande ljus.

Kom hem från stallet för lite mer än en timma sen, har varit ute och gått med Bellman och Camilla red med på Loke. Det gick sådär, han var lite överallt och lyssnade inte riktigt. Vi var väl ute i ungefär en timme, mysigt var det :)

Kvällens planer är att skriva lite blogginlägg, plugga, äta mat och ha lite eget "spa" haha. 
Vi hörs! :)



Ask a question!


Kom igen med mycket frågot nu, avslutas om ca. en vecka!

Zoner - vad är det?

När man tränar hästar inom NH (natural horsemanship) pratar man ofta om hästens zoner. Man kan säga att zonerna på hästen är en uppdelning på vart man befinner sig på/runt hästens kropp. Såklart har de olika zonerna olika "funktioner"/känslighet - men så djupt insatt är inte jag - utan jag använder de när jag tänker på vart jag befinner mig. 

Bilden är lånad HÄR ifrån.
Man delar upp hästen i 5 zoner. - Zon #1 kan man säga är framför hästen. - Zon #2 är hästens hals bak mot manken. - Zon #3 är från manken bak till länden ungefär. - Zon #4 är från länden till svansroten. - Zon #5 är bakom hästen. 

Hur kan man då använda sig av dessa zooner i arbetet med hästen?
En bra tillits och första övning är att kunna beröra hästen i alla zooer över hela kroppen. På så sätt märker du om det är något ställe hästen inte gillar att bli berörd på. När du och din häst byggt upp bra tillit så kommer din häst tillåta dig att röra den över allt - så är det något ställe den inte gillar att bli berörd på så är det bara att träna. Det som är viktigt med den här övningen är att om hästen visar något tecken på att den inte vill bli berörd - t.ex. genom att flytta sig bort, slå med ett ben, lägga öronen bakåt, hugga lite - så är det viktigt att man backar bort (ge hästen lite utrymme) och börjar om. Ett exempel är att man börjar att stryka hästen över zon 1 och jobbar sig sedan bakåt mot zon 4, men där reagerar hästen genom att flytta sig undan. Då ska man börja om från zon ett och göra om hela proceduren. Tänk även på att berömma hästen och när du klarat övningen med din hand kan göra det svårare genom att t.ex. ta ett spö och stryka med eller kanske en höpåse? Använd din fantasi!

En annan övning att träna på är att kunna leda hästen från alla zoner. Ha ett långt grimskaft och jobba dig succesivt bakåt, försök behålla tempo och träna på att stanna och backa samtidigt som du är kvar i samma zon. Glöm inte att berömma! En del hästar kan även bli lite osäkra med den här övningen - de är vana med att bli ledna på ett sätt och när något ändras kan de känns konstigt, men tar man det lugnt och visar vad det är man vill brukar det gå efter några försök - övning ger färdighet!


It's cold outside.

Idag åkte jag på konfirmation först, sen vart det direkt till stallet och rida Loke :) Red en rätt kort stund i sommarhagen, snön var orörd och marken lika så vilket gjorde att det var rätt mjukt där. Jobbade honom en del i skritten och sen travade jag lite också. Loke var superpigg, la av några bockar här och var - men han jobbade ändå skitbra! Och han verkade nöjd, frustade och tuggade så han tyckte nog att det var skönt att få röra lite på sig! 



Sen tog jag in Bellman och gick till samma hage med han. På vägen dit tränade jag lite på att gå i de olika zonerna (kan förklara mer om det i ett annat inlägg) - flyttade från zon 1 till zon 3 och tillslut till zoon 4 och målet var att han skulle forsätta gå och lyssna på mig. Han var lite skeptisk till en början men sen gick det jättebra. När jag kom fram till hagen så började jag jobba honom lite på volt, vilket gick riktgt bra idag. Sen vart det lite inkallningsträning och bus vilket också gick jättebra. Han hade lite alla möjliga bravader för sig när vi busade haha ;)


Han fick ha ett litet täcke på sig efter vi vart ute tills de skulle in. Han hade stått utan hela dan och var lite små kall så han fick bli liten böghest ;) 




Sotiga barn, vi står på rad.


Mitt hjärta blöder - Veronica Maggio 

Bara jag som älskar Veronicas musik? In love with this song! Högsta volym i högtalarna och kvällen är räddad!





The days you missed.

Tisdags: Bellman vilade.
Onsdags: Red Loke en kort sväng barbacka i skritt runt forngården. Han var vaccinerad dan innan så bara en lugn tur. Jobbade lite grann och han kändes fin :) Bellman tricktränade jag lite vilket gick jättebra ;)


Dagens outfit + träns och reflexer.

Innan jag åkte till stallet så var jag hos optikern, fick äntligen linser! :D Så glad så var bara tvungen att skriva det hehe.



Igår: Jobbade Bellman lite från marken. Lite förtroende övningar och lite longering. Lite allmänt sådär ;)
Idag: Bellman vilade.

Nu vet ni vad som hänt och jag får ursäkta den dåliga uppdateringen - men så kan det va ibland :) puss!


Bilder på stallet







Loke box.




Bellmans box.






Fullt upp med skola och annat

Update kommer imorgon!




15 år den 28 Februari ..

Nu är det exakt 28 dagar kvar tills jag fyller femton år. Så här kommer en liten önskelista! :D 





RSS 2.0